Wycieczki zawodoznawcze

W dniach 10 i 12 września zostały zorganizowane wycieczki zawodoznawcze dla uczniów klas cukierniczych i kucharzy. Wycieczkę rozpoczęliśmy od Zakładu Cukierniczego „Kudelski", gdzie poznaliśmy asortyment ciast i lodów oraz maszyny stosowane do ich przygotowania. Następnie udaliśmy się do baru typu fast food w celu poznania sposobów sporządzania tureckich kebabów. Kolejnym etapem naszej wycieczki była cukiernia FIT CAKE . Jest to jedyne miejsce, w którym można zjeść deser bez wyrzutów sumienia, ponieważ to właśnie tu powstają wyroby cukiernicze na bazie zdrowych produktów np. kulki mocy z kaszy jaglanej, ciasteczka z nadzieniem daktylowym itd. Wstąpiliśmy, również do wspaniałego miejsca w Tarnowie jakim jest Aktywna Kuchnia- Studio Kuchni i Kulinariów , gdzie Pan Adam Pikusa opowiedział nam o nowinkach technicznych na rynku gastronomicznym. W środę wyruszyliśmy do Palarni Kawy „Agifa". W tym miejscu poznaliśmy świat kawy. Zobaczyliśmy jak wygląda kawa niepalona, dowiedzieliśmy się jak rozróżnić Robustę od Arabiki oraz jak powstaje kawa. Mieliśmy również możliwość zadania nurtujących nas pytań np. o kawę Kopi Luwak.

Copyright 2011. Free joomla templates |