Konkurs na patrona szkoły – odsłona II

20. 01. 2015 r. odbył się apel poświęcony papieżowi - św. Janowi Pawłowi II, który jest jednym z czterech kandydatów na patrona naszej szkoły. W trakcie apelu uczniowie poznali biografię Karola Wojtyły, obejrzeli książki poświęcone papieżowi oraz wzięli udział w teście wiedzy „Co wiesz o Janie Pawle II?". Na koniec został rozstrzygnięty konkurs plastyczny oraz konkurs na najlepszą prezentację przedstawiającą kandydata na patrona. Najlepszym uczniom wręczono nagrody.
I miejsce – Michał z kl. II SP
II miejsce – Jakub z kl. V SP
III miejsce – Mirosław z kl. V SP
Wyróżnienia – Jakub, Kacper i Wojciech z kl. V SP.
Prezentacja:
I miejsce – Jagoda z kl. I LO
II miejsce – Barbara z kl. II Tech.
III miejsce Paulina z kl. II Tech.
Wyróżnienie: Aneta z kl. II Tech.

zobacz zdjęcia

Konkurs fotograficzny rozstrzygnięty

Szkolny konkurs fotograficzny „Jesień w Kolorach” rozstrzygnięty. Zwycięzcą została Agata Mikuła (zobacz zdjęcie). II Miejsce otrzymał Kamil Rzeszuto (zobacz zdjęcie), a trzecie Aneta Tadel(zobacz zdjęcie). Zwycięzcom gratulujemy wspaniałych zdjęć a wszystkich zachęcamy do rozwijania pasji i szukania coraz to nowych wspaniałych kadrów.

zobacz wszystkie zdjęcia

Mikołajki

9 grudnia, jak co roku naszą szkołę odwiedził św. Mikołaj w towarzystwie swoich pomocników – Aniołów. Wszystkim naszym uczniom oraz nauczycielom ich wizyta sprawiła wielką radość! Zarówno dzieci, jak i starsi otrzymali od świętego upragniony prezent. Jak widać każdy sobie na niego zasłużył ;) Św. Mikołaj wręczył także prezent dla Justyny z kl. III ZSZ, która wygrała w konkursie związanym z wystawą „Książka w malarstwie". Gratulujemy!

zobacz zdjęcia

Dzień z sokiem

02.12.2014 r. to w naszej szkole dzień czerwony. Uczniowie wraz z wychowawcami przygotowywali sok ze świeżo-wyciskanych owoców: jabłek, marchwi i buraka. To właśnie za sprawą tego ostatniego soki nabrały pięknego czerwonego koloru i znakomicie smakowały.

  • Jabłka zawierają ok. 83 % wody, a w pozostałej części niewielkie ilości białka, kwasy organiczne (jabłkowy, cytrynowy, chinowy, bursztynowy i inne), cukry, w tym cukry proste: glukozę i fruktozę, błonnik, substancje pektynowe, witaminy i składniki mineralne, głównie potas, fosfor, wapń, sód, magnez i żelazo. Zawarte w jabłkach witaminy C, A, B1, B2, PP i B3 chronią przed zbyt wczesnym starzeniem się, regulują wszystkie procesy życiowe, pomagają w walce z infekcjami.
  • Korzeń marchwi zawiera odżywcze cukry-węglowodany, białko, liczne karoteny (8-22 mg, prowitamina A α- i β-karoten), olejek lotny, witaminy B1 i B2 (0,06 mg), B6, C (6-10 mg), E, H, K, PP (0,05 mg) oraz wapń, żelazo, miedź i fosfor, a także pektyny. Wartość energetyczna 100 g marchwi wynosi ok. 33-35 kcal.
  • Burak jest zasobny w betainę (źródło grup metylowych) o działaniu lipotropowym i hepatoprotekcyjnym. Burak oczyszcza organizm, wspomaga detoksykację. Działa krwiotwórczo. Wzmacnia ogólnie. Korzystnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie. Działa żółciopędnie. Reguluje wypróżnienia. Wypłukuje także z organizmu toksyczny kwas moczowy, którego nadmiar może prowadzić do artretyzmu.

zobacz zdjęcia

Copyright 2011. Free joomla templates |